Tips om brand in huis te voorkomen

Tips om brand in huis te voorkomen

Brand in huis willen we natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Buiten dat brand veel schade aan kan richten aan het huis is het ook gewoon levensgevaarlijk. Ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven wij tips waarmee je kunt voorkomen dat er thuis brand uitbreekt.

Laat apparaten niet onnodig aanstaan

Apparaten die aan staan kunnen brand veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat apparaten uitgezet worden na gebruik, zeker voor het slapen gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de pc, deze blijft wel eens onnodig aanstaan. Daarbij is het belangrijk dat apparaten volledig worden afgesloten en niet alleen in de stand-by stand worden gezet. Zelfs op stand-by kan een apparaat nog brand veroorzaken.

Laat geen kaarsen branden<

Een kaarsje aansteken zorgt voor gezelligheid, maar vergeet hem niet uit te blazen wanneer je van huis gaat of gaat slapen. Zeker als kaarsen in de buurt staan van brandbare materialen als gordijnen bestaat er een risico op brand.

Goed onderhoud van de CV ketel

Het zou niet de eerste keer zijn dat slecht onderhoud van de CV ketel oorzaak is van een brand. Daarom is het belangrijk om de CV minimaal een keer per jaar te laten controleren. Zo kan de ketel schoongemaakt worden en worden onderdelen vervangen indien nodig. Buiten dat hierdoor een brand voorkomen kan worden, wordt de levensduur van de ketel verlengd.

Bewaar brandbare materialen op een veilige plaats

Het is bekend dat bepaalde stoffen zoals wasbenzine zeer brandbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat deze materialen op een veilige plek worden bewaard. Zet ze bijvoorbeeld zeker niet op een plek waar zon naar binnen komt!

Zorg dat je er snel bij kunt zijn

Mocht het dan toch gebeuren dat iets in huis vlam vat, zorg dan in ieder geval dat je hier snel van op de hoogte bent. De beste manier om dit te doen is door rookmelders te installeren op verschillende plekken in huis. Zo merk je altijd wanneer er iets rookt in huis, zelfs wanneer je slaapt. 

Snel opmerken van de brand is belangrijk, vervolgens actie ondernemen kan erger voorkomen. Zorg dat er altijd middelen in huis zijn waarmee een brand in een vroeg stadium geblust kan worden. Een brandblusser kan een beginnende brand doven waardoor de schade beperkt blijft.

Back to Top