Houd ook rekening met de brandveiligheid van je interieur

Houd ook rekening met de brandveiligheid van je interieur

Een huis dat helemaal leuk is ingericht, dat willen we allemaal. We zetten leuke accessoires neer. hangen schilderen, posters en gordijnen op en richten de ruimte verder in met meubelen. Natuurlijk wil het oog ook wat, maar heb je wel eens stilgestaan of de inrichting van je woning ook brandveilig is? Brand kan namelijk ontstaan door een omgevallen kaars, kortsluiting, vlam in de pan, brandende sigaretten of een gaslek. Dit kan overslaan op de spullen in jouw woning, waardoor de brand alleen maar groter wordt. Wij geven je een aantal aandachtspunten om te voorkomen dat jouw mooie woning in vlammen opgaat.

Ruim regelmatig op en doe een check

Na een lange werkdag plof je waarschijnlijk het liefst op de bank om eens even lekker te ontspannen. Maar het is beter om tussendoor toch even een uurtje op te ruimen. Een woning is geen museum, dus je krijgt ongetwijfeld regelmatig te maken met rondslingerende folders, papiertjes en plastic. Dit is allemaal zeer brandbaar als het bijvoorbeeld in aanraking komt met een sigaret of een kaars. Onderhoud je huis dus goed en gooi troep zo snel mogelijk weg. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om dagelijks maximaal een uurtje aan de slag te gaan met het huishouden. Dan houd je alsnog een groot gedeelte van de avond over voor ontspanning.

Nu we het toch over je woning onderhouden hebben, check ook regelmatig of de gasaansluitingen en de meterkast nog helemaal in orde is. Kijk daarnaast ook of er brandbare spullen in de buurt van de cv-ketel en verplaats deze. Zorg daarnaast ook dat de afvoer van je droger voldoende ruimte heeft om het stof kwijt te raken. Zo voorkom je oververhitting van het apparaat.

Houd deuren toegankelijk

Een tussendeur in een woonruimte zit vaak dicht als deze toch niet wordt gebruikt. Er staat dan een kast voor of bijvoorbeeld een bijzettafel met een grote plant. Maar het is beter om deze deur toch toegankelijk te houden. Stel je voor dat je in een flat woont en er is een brand uitgebroken in de gang. Dan is het wel zo prettig als je alsnog je flat uit kunt vluchten door middel van een tussendeur. Wil je per se iets van decoratie voor deze deur zetten? Kies dan voor iets wat niet brandbaar is en niet al te zwaar, zodat je het gelijk aan de kant kunt schuiven in geval van nood.

Brandwerende producten

Met het oog op brandpreventie, is het ook een goede optie om brandwerende producten aan te schaffen. Er is tegenwoordig wat dat betreft keus genoeg. Zo is er brandwerende verf en kit zodat je in de basis in ieder geval al goed zit Maar ook voor de decoratie kan je op zoek naar brandveilige alternatieven. Steek je het liefst elke avond een aantal kaarsjes aan? Kies dan eens voor ledverlichting. Deze koop je al voor een paar euro en schijnen net zo mooi als een echte kaars.

Back to Top