3 tips om het washok op de juiste manier te ordenen

3 tips om het washok op de juiste manier te ordenen

In de meeste woningen is wel een aparte ruimte voor de wasmachine en wasdroger aanwezig. Meestal is dit een klein hok. Net groot genoeg voor de apparaten en eventueel een wasrek. Helemaal niet erg, want meer heb je ook niet nodig. Toch is het wel belang dat je deze ruimte op de juiste manier ordent. Doe je dit niet, dan wordt het hier straks enkel nog een ruimte met een berg wasgoed, wasmiddelen overal en verlies je het overzicht. Het fijne van een kleine ruimte is dat het weinig tijd kost om deze goed te ordenen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je moet beginnen. Daarom vind je hier 3 tips om jouw washok snel en efficiënt te ordenen.

1.      Kijk kritisch naar de te plaatsen spullen


Bij een washok denk je misschien enkel aan de wasmachine en droger, maar wees je er ook van bewust dat je hier meer spullen gebruikt dan je nu misschien denkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van wasmiddel en wasverzachter? Dat zijn niet zomaar twee flessen of een grote doos. Je hebt immers niet maar één soort wasmiddel. Je beschikt over wasmiddel voor witte- en bonte was en misschien zelfs ook speciaal wasmiddel voor sportkleding of voor andere doeleinden. Dat neemt veel ruimte in beslag!

Ook een wasrek, strijkplank en eventueel verschillende wasmanden moeten hier worden opgeborgen. Kijk daarom eerst naar de spullen die allemaal in dit washok moeten worden geplaatst. Wat zou eventueel ook elders opgeborgen kunnen worden en welke zaken moeten in elk geval zeker in deze ruimte worden geplaatst?

2.      Laat een kast op maat maken


De beste manier om ruimte te besparen in het washok is door kasten op maat te laten maken. Laat hierbij de wasmachine of wasdroger inbouwen. Door deze bijvoorbeeld op hoogte te zetten, kan vervolgens onder de apparaten opbergruimte gecreëerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een lade met wasmiddel en vlekkenverwijderaars van bijvoorbeeld HG. Je kan er ook voor kiezen om in de lades onder de apparaten vuile was te leggen. Zo is dit uit het zicht en kan je ze gemakkelijk in de machine gooien als de lade vol is.

Wanneer je de apparaten op hoogte laat plaatsen, is dat niet alleen fijn voor het creëren van extra opbergruimte, maar zorgt het er ook voor dat je zonder al te veel fysieke inspanning de apparaten kunt vullen. Hierbij hoef je niet telkens in een rare houding te gaan zitten, maar kun je gewoon met rechte rug blijven staan.

Let er wel op dat deze kasten volledig op maat worden afgestemd. Zo maak je niet alleen volledig gebruik van de ruimte, maar voorkom je ook dat de apparaten te hoog of te laag voor jou worden afgesteld.

3.      Investeer in meerdere wasmanden


Slechts één of twee grote wasmanden voor een heel gezin is echt te weinig. Zelfs wanneer je slechts met z’n tweetjes bent (of alleen). Niet omdat de was zo enorm veel is, maar meer omdat je hierdoor niet alles eenvoudig kunt sorteren. Daardoor wordt alles op een hoop gegooid en moet je vervolgens in het washok nog alles sorteren. Het is fijner om meerdere wasmanden te plaatsen en de was bij het uitkleden al te sorteren. Dat bespaart niet alleen heel veel tijd, maar ook nog eens veel ruimte in het washok. Wanneer een wasmand vol is, is het tijd voor een wasje. Zo simpel kan het zijn.

Back to Top