Heb ik een dakkapel vergunning nodig?

Heb ik een dakkapel vergunning nodig?

Als je je zolder eens een keer wilt aanpakken die je ander toch niet gebruikt, dan is een slaapkamer van de zolder maken een goede optie. Helaas is een zolder vaak voorzien van schuine wanden, zodat er niet veel ruimte is om rechtop te staan. Toch kun je je zolder tot een mooie slaapkamer omtoveren en meer ruimte creëren als je een dakkapel gaat plaatsen. Met een dakkapel van VDB Dakkapel heb je in één klap meer ruimte en meer lichtinval, wat de ruimte veel groter doet lijken. Alleen komt wel de vraag boven of je een dakkapel mag bouwen en of je daar een vergunning voor nodig hebt? 

Wel of geen vergunning voor een dakkapel aanvragen? 

In het verleden was het zo geregeld dat er altijd voor een dakkapel een vergunning aangevraagd moest worden. De regels zijn in de afgelopen jaren versoepeld, zodat in sommige gevallen geen vergunning meer vereist is, maar in veel gevallen ook nog wel. Uitgangspunt bij de vraag of je een dakkapel vergunning nodig hebt is de plek waar de dakkapel geplaatst wordt. Alles wat grenst aan een openbaar toegankelijk gebied, zoals een weg, park of water, moet voldoen aan de bepaalde regels omtrent het uiterlijk van de omgeving. In de meeste gevallen is dit voor een dakkapel dus van toepassing, wanneer deze geplaatst wordt aan de voorkant of aan de zijkant van de woning. Meestal is er dan een zogenaamde omgevingsvergunning nodig. In veel gevallen is het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant van de woning dus vergunningsvrij. 

Voorwaarden voor vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel

Maar vergunningsvrij een dakkapel plaatsen betekent niet regelvrij een dakkapel plaatsen. Niet enkel de plek op het dak is van belang om vergunningsvrij een dakkapel te bouwen. Er zijn nog enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen: 

• De dakkapel moet gebouwd worden op het achterdak of het zijdak. Voorwaarde voor bouw op het zijdak is dat de zijkant niet gelegen is aan een openbaar toegankelijk gebied. 
• De dakkapel moet voorzien zijn van een plat dak. 
• De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1,75 meter. 
• De onderkant van de dakkapel moet minimaal tussen een halve meter tot maximaal één meter boven het laagste punt van het dak uitkomen. 
• Het bovenste gedeelte van de dakkapel moet minimaal 0,5 meter onder de bovenkant van het dak uitkomen. 
• De zijkanten van de dakkapel liggen op meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dak. Bij rijtjeswoningen of twee onder één dak geldt dat de grenslijn van de woningen als het einde van het dak. 
• Een dakkapel mag nooit worden gebouwd op een tijdelijke woning, zoals een woonwagen. 

Niet voldaan aan voorwaarden vergunningsvrij dakkapel plaatsen? 

Als je niet aan bovenstaande voorwaarden kunt voldoen, dan zul je een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Je krijgt dan te maken met de welstandnota en bouwbesluit van de gemeente, waarin staat hoe gebouwen en woningen in een bepaalde woning eruit mogen zien en waar een dakkapel aan moet voldoen. Een omgevingsvergunning aanvragen betekent niet, dat je geen toestemming krijgt om een dakkapel te plaatsen, maar je dakkapel moet wel aan alle vereisten voldoen voordat de vergunning toegekend wordt.

 

Bron: stylishcolors.eu

Back to Top