Een plat dak, hoe handig is dat eigenlijk?

Een plat dak, hoe handig is dat eigenlijk?

Wanneer je samen met je grote liefde op zoekt bent naar het huis van je dromen hebben jullie vast een oneindige wenslijst. Daarom is het verstandig om af en toe wat concessies te doen. Bijvoorbeeld wanneer je een huis tegenkomt dat bijna al aan je eisen voldoet. Er is echter één dingetje: de woning heeft een plat dak. Eigenlijk laten jullie de schouders al hangen bij de gedachte aan de beperkte ruimte aan de bovenkant van de woning en alle warmte die tijdens de zomermaanden in huis blijft hangen. Maar is dat echt wel zo? Is een plat dak eigenlijk een groot nadeel?

Isolatie en zonnepanelen

Om maar gelijk een antwoord te geven op de laatste vraag: nee, een plat dak op je woning is eigenlijk niet nadelig. Het dak is dankzij de huidige technieken te gebruiken voor allerlei toepassingen. Om even terug te komen op de hitte in de zomer, dat is te voorkomen met goede isolatie. Hiervoor zijn verschillende methoden, zoals koud plat dak isolatie en warm plat dak isolatie. Hierbij wordt de warmte als het ware opgeslagen, zodat het geleidelijk weer wordt afgegeven. Verdiep je daarnaast ook eens in de mogelijkheden van isolatie door middel van een groen dak. In dit geval wordt je dak beschermd door middel van levende planten tegen het felle zonlicht en blijft de warmte buiten.

Maken zonnepanelen ook onderdeel uit van het ideale plaatje? Wees gerust, het is een fabel dat dit alleen mogelijk is bij schuine daken. Door middel van een zonneschans op een plat dak kunnen zonnepanelen in de juiste hoek geplaatste worden. Daarnaast staan de panelen door middel van deze constructie zeer stevig op het dak.

Zeer bewerkelijk

Als je een huis koopt, dan is de woning ook echt van jou. Dus wanneer je uit wilt bouwen, dan mag je dat ook helemaal zelf beslissen. Check van tevoren voor de zekerheid wel of je niet in een monumentaal pand woont en wat in jouw gemeente precies de regelgeving is met betrekking tot uitbouwen. Is het toegestaan? Dan zit je met een woning met een plat dak helemaal goed, omdat het zeer bewerkelijk is. Maak van je platte dak bijvoorbeeld een mooi dakterras, of laat een kamer uitbouwen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van gezinsuitbreiding.

Geen schuine muren

Je bent de kamer aan het inrichten met mooie meubels. Maar het gaat toch niet helemaal zoals je zelf zou willen door die gigantische schuine muur. Geen enkele kast past, waardoor je een exemplaar op maat moet laten maken. En dat kan een duur grapje zijn. Met een huis met een plat dak heb je daar geen last van. Sterker nog, je krijgt er veel meer ruimte bij. En dat is niet alleen handig met het oog op de inrichting, maar kan je ook nog een flink wat geld schelen omdat je in dit geval geen meubels op maat hoeft te laten maken.

Back to Top