Beton in de keuken

Beton in de keuken

Voor de meeste mensen is beton onlosmakelijk verbonden met de bouwwereld. Ze zien dit als een sterk maar lelijk bouwmateriaal dat best wordt verstopt achter een laag chape of pleister. Toch kan beton heel mooi zijn. Puur architectonisch is het een meerwaarde in bijna elke woning.

Keukenbladen uit beton

Zelfs in de keuken is beton bruikbaar. Bijvoorbeeld een betonnen aanrecht. Het is een goed alternatief voor keukenbladen in natuursteen, marmer of metaal.

Het grote voordeel van betonnen werkbladen is de flexibiliteit. Omdat beton wordt gegoten in een mal en nadien moet uitharden, zijn er heel veel vormen en afmetingen mogelijk. Je kan dus zelfs een ovaal keukenblad maken indien je dat wenst. Uitsparingen voor spoelbakken en keukenkranen zijn bij beton geen enkel probleem. Met betonnen keukenbladen op maat komt men aan de noden van elke bouwheer tegemoet.

Eigenschappen van beton

Het aanrecht van een keuken moet sterk, hittebestendig, krasvast en slijtvast zijn. Dat zijn allemaal eigenschappen waaraan beton voldoet. Het enige nadeel van een betonnen aanrecht is de poreusheid. Daarmee is dit materiaal gevoelig voor vlekken. Maar de meeste fabrikanten behandelen hun betonproducten met een speciale coating die een bescherming biedt tegen vloeistoffen en vetten.

Houd van in het begin rekening met het gewicht van het betonnen blad. Bij grote oppervlaktes en diktes moeten in sommige gevallen de onderkasten verstevigd worden.

Betonlook

Lezers die graag een volledige betonlook in hun keuken willen, kunnen naast een betonnen aanrecht ook kiezen voor een keukenvloer in betontegels. Die hebben een zeer mooie industriële uitstraling en zijn bovendien super sterk. Er zijn ook eettafels te koop met een tafelblad in betonlook. Er zijn dus plaatsen genoeg om dit bouwmateriaal te gebruiken in de keuken.

Back to Top