Vijf keer isoleren voor een duurzamer huis

Vijf keer isoleren voor een duurzamer huis

Isoleren: bijna iedereen weet nu dat dat de manier is om energiezuiniger te leven. Maar wat is er allemaal mogelijk? Wat kan er geïsoleerd worden en wat niet? Hieronder lees je handige tips om je huis groener en daarmee kostenbesparender te maken.

Raamfolie

Raamfolie? Ja, raamfolie. Want met raamfolie op de ramen kun je ervoor zorgen dat de isolatiewaarde van het raam verbetert. Het aanschaffen van isolerende raamfolie, niet elke folie isoleert, kan handig zijn als je financiële middelen op dit moment niet toereikend zijn om de ramen zelf te vervangen. Het is ook fijn materiaal als je niet veel mag verbouwen. Bijvoorbeeld vanwege je huurbaas of huurcoöperatie of omdat het om een monumentaal pand gaat.

Dakisolatie

Warmte stijgt op, wat betekent dat de meeste warmte in huis verloren gaat als het dak niet goed geïsoleerd is. Door het dak te isoleren worden je energiekosten lager. Het is een investering om alles te laten isoleren, maar het betaalt uiteindelijk uit. Heb je een plat dak? Ook dit kan bedekt worden met isolatiemateriaal.

De muren

Als je met het dak aan de gang bent geweest, kun je daarna gelijk verder met de muren. Ook de isolatie van muren helpt om de warmte in huis te houden. Spouwmuurisolatie hoeft niet heel duur te zijn en is een vrij makkelijke methode om te isoleren. Er worden een aantal gaatjes geboord waarna het materiaal erin wordt gespoten. Op die manier hoef je dus niet alle meubelen en dergelijke te verhuizen.

De vloeren

De enige plek waar de warmte kan ontsnappen na het isoleren van het dak, de ramen en de muren is de vloer. Vloerisolatie kan zowel op de begane grond als op de eerste of tweede etage wonderen verrichten. Het isolatiemateriaal wordt op de begane grond in de kruipruimte aangebracht aan de onderkant van de vloer.  De warmte blijft door deze totale isolatie van elk oppervlak in huis goed hangen in de ruimte waar de verwarming aanstaat.

De buitenruimte

In de eerste plaats denken veel mensen alleen aan het huis als het gaat om isoleren en energiezuinigheid. Wellicht wordt er in de tuin ook in koudere periodes gebruik gemaakt van een tuinhuisje dat tevens dient als hobbyruimte. Het is logisch om aan te nemen dat er een kacheltje staat. Ook deze ruimte brengt isolatiemogelijkheden met zich mee. Een zwembad met warmtepomp verliest eveneens veel energie. Het aanbrengen van isolerende zwembadafdekking zorgt ervoor dat de ruimte in het water blijft en bespaart kosten.

Back to Top