Maak een huis echt af door elke muur te stuken

Maak een huis echt af door elke muur te stuken

Hou je ontzettend veel van klussen als hobbyist of werk je misschien juist al jaren als professional in de bouw? Dan weet je natuurlijk als geen ander dat een huis pas af is wanneer het is voorzien van een prachtige afwerking, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Hierbij zijn de muren vanzelfsprekend ook erg belangrijk. Er zijn vele verschillende manieren om de muren van een huis prachtig af te maken en het is echt afhankelijk van de persoonlijke smaak van de bewoners wat er uiteindelijk gekozen gaat worden. Eén van de mooiste manieren is echter om de wanden te stuken. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk? En heb je daar nu echt een opleiding tot stukadoor voor nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat er wordt begonnen met het daadwerkelijke stuken is het belangrijk dat de wanden die je wilt gaan stuken er helemaal klaar voor zijn. Dit houdt in dat onder meer het oude behang geheel verwijderd dient te zijn en dat eventuele gaten in de muren opgevuld moeten zijn. Omdat tijdens het stuken nogal eens wordt gemorst is het bovendien bijzonder aan te raden om de vloer alvast af te plakken met bijvoorbeeld folie of een stucloper. Vervolgens is het tijd om het voorstrijkmiddel aan te brengen. Kies hierbij een variant die geschikt is voor het type muur dat je gaat stuken. Een betonnen muur vraagt bijvoorbeeld om een heel ander voorstrijkmiddel dan een gemetselde muur. Geef het voorstrijkmiddel vervolgens voldoende tijd om echt goed op te drogen, minstens een paar uur.

Beginnen met het echte stuken

Wanneer de wanden goed opgedroogd zijn kun je beginnen met het aanbrengen van een prachtige stuclaag. Hiervoor heb je een goed geroerd en klontvrij gipsmengsel nodig. Met behulp van de pleisterspaan breng je het mengsel vervolgens netjes aan, waarbij je van onder naar boven werkt. Zodra je de hele muur hebt voorzien van een nette laag strijk je het glad met een reilat. Gebruik vervolgens een spackmes om de wand echt netjes recht af te werken. Met een vochtig schuurbord wrijf je daarna over de gehele muur om hem op een subtiele manier te schuren. Zodra het gips wat is opgedroogd kun je met de pleisterspaan of het spackmes de wand helemaal egaliseren. Vond je dit een topklus om te doen? Dan is het wellicht een goed idee om je te orienteren op een opleiding tot stukadoor!

Back to Top