Kleur kiezen voor je interieur

Kleur kiezen voor je interieur

Veel mensen vinden het lastig om een kleur te kiezen en dat is natuurlijk ook moeilijk. Wit wordt daarom veel gekozen, want het is een veilige kleur. Het klopt dat wit een prettige frisse kleur is die overal bij staat. Een veel gehoord argument is dat je er met accessoires kleur bij kunt brengen….. Het is moeilijk om een risico te nemen en kleur te kiezen: bang dat het verkeerd gekozen is, dat het vloekt bij elkaar of dat het snel zal vervelen.

Maar een kleur kiezen voor je interieur, brengt wel sfeer, warmte en zorgt dat de ruimte beter tot zijn recht komt.

We durven wel mee te doen met de mode en kiezen een kleur die op dat moment in is. Maar uiteindelijk is dat eigenlijk niet de goede keuze, omdat dit juist snel zal vervelen. Het beste is het om een kleur te kiezen waar je vaak naar grijpt in de winkel, want dit spreekt je aan. Hoe ontdek je nu welke kleur dat zal zijn….

Het meest handige advies is dan om een moodboard te maken, want dit zal het antwoord geven.

Hoe pak je dat aan?

  1. Pak een stapel tijdschriften, zet een pot thee en ga aan de slag.
  2. Pak een kookwekker en zet hem op een half uur.
  3. Kijk niet kritisch of twijfel niet…. Scheur alles uit wat je maar een beetje mooi vindt en geniet van het geluid van scheurend papier!
  4. Leg de tijdschriften na een half uur aan de kant en pak de stapel voor je neus.
  5. Bekijk alle foto’s een voor een en sorteer ze op 3 stapels: de ‘dat-is-goed-stapel’, de ‘misschien-toch-wel-stapen’ en de ‘nee-toch-maar-niet’ stapel.
  6. Gooi de nee-toch-maar-niet-stapel in de papierbak.
  7. Bekijk de ‘misschien-toch-wel-stapel’ en leg alle plaatjes die je toch wel mooi vindt op de juiste stapel en gooi de rest weg.
  8. Plak de plaatjes die overgebleven zijn in een mooie compositie op een groot vel papier.
  9. Kijk door je oogharen naar je moodboard… welke kleur is overheersend?
  10. Bingo! Dat is de kleur waar je in huis mee aan de slag moet! Gebruik een kleurwaaier en zoek de juiste code van de kleur. Hier ga je dan mee aan de slag.

Kijk maar eens naar de voorbeelden van de moodboards. Kijk tussen je oogharen door en dan zie je 1-2 kleuren die overheersen. Dat zijn de kleuren je kunt kiezen. Vaak kun je ook zien welke accent kleuren de kleuren versterken. Onder de foto’s is het erbij gezet. Eens zien of je het ermee eens bent….

moodboard-woonblog

Moodboard 1: Het is duidelijk dat hier geel gekozen moet worden… lichtgrijs met accentje blauw past er prima bij

Moodboard-Design-Coraline

Moodboard 2: Hier is duidelijk te zien dat er bruin met grijs gekozen moet worden… een accent blauw frist de boel lekker op!

Moodboard-natuur-Coraline

Moodboard 3: De kleur lichtgrijs met fris blauw past hier goed met misschien een accentje pink…

Dit artikel is een gastartikel gescheven door Petra van Breda, je leest meer tips op haar site: http://www.woonschrift.nl/

Back to Top