Zo gaan inbrekers vaak te werk. En dit kun je ertegen doen!

Er worden tegenwoordig heel veel woninginbraken gepleegd. Inbrekers zijn sluw en checken op sociale media wanneer je niet thuis bent, gebruiken je kliko als opstapje en grijpen hun kans tijdens de feestdagen. Om te voorkomen dat er ook bij jouw huis wordt ingebroken, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Maar dan moet je wel eerst weten hoe inbrekers te werk gaan. En dat vertellen we je in deze blog!

Insluipen via ramen of deuren

Veel inbrekers sluipen simpelweg naar binnen via openstaande deuren of ramen. Of je de deur nou per ongeluk een keer open laat, of je hebt ‘s nachts lekker een raam openstaan om wat af te koelen in de zomer, voor inbrekers zijn dit allemaal kansen.
Wat je hiertegen kunt doen is simpel: sluit al je ramen en deuren goed af voor je weg gaat of voordat je naar bed gaat.

 

Raam inslaan of deur openbreken

Ook wordt er vaak een ruitje ingeslagen of een deur opengebroken. Dit is zelfs een van de meest voorkomende manieren om in te breken. Deze vorm van inbraak is lastig te voorkomen, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen. Zo kun je bijvoorbeeld je deur verstevigen met een extra slot op kniehoogte, zodat het intrappen minder makkelijk wordt. Ook kun je een hele nieuwe deur van steviger materiaal plaatsen. Leg waardevolle spullen altijd uit het zicht van de inbreker, zodat jouw huis minder snel doelwit wordt van een inbraak. Ook kun je je raam beveiligen tegen inbraak. Dit doe je bijvoorbeeld door een voorzetraam te laten plaatsen van sterk materiaal. Deze voorzetramen kunnen zelfs de zwaarste klappen opvangen.

Hengelen

Door middel van hengelen kunnen inbrekers het deurslot openmaken via de brievenbus. Met ijzerdraad of met een kledinghanger kunnen zij via de brievenbus de slothaak opentrekken. Als de deur niet op slot zit kunnen zij op deze manier simpelweg de deurklink naar beneden trekken. Draai dus altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. Ter aanvulling kun je ervoor kiezen om een kap over de brievenbus te plaatsen of om een aparte brievenbus in de tuin te plaatsen. Zo geef je inbrekers geen kans om de brievenbus te gebruiken om bij het slot te komen.

Gaatjes boren

Deze methode wordt vaak gebruikt om de deur te openen wanneer de sleutel nog aan de binnenkant op het slot zit. Inbrekers boren een gaatje onder het slot en met een ijzerdraadje draaien zij de sleutel om. Deze zelfde procedure gebruiken zij bij de ramen. Zorg er dus altijd voor dat je je sleutels uit het slot haalt en goed opbergt.

Babbeltruc

Ook gebruiken inbrekers regelmatig de babbeltruc om binnen te komen in je huis. Ze bellen aan met een smoesje en proberen zo binnen te dringen. Het is dus belangrijk om niet zomaar iedereen aan de deur te vertrouwen en onbekenden niet binnen te vragen. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen tegen deze vorm van inbraak. Vraag bijvoorbeeld naar een identiteitsbewijs als je degene die aanbelt niet kent, laat een kijkgaatje in de deur maken of laat een kierstandhouder monteren. Op deze manier kan de deur slechts op een kier worden geopend.

Cilinder uittrekken

Met speciaal gereedschap kunnen inbrekers de cilinder uit het slot trekken. Soms draaien ze er ook gewoon een schroef in en trekken ze de cilinder uit het slot. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor sloten met cilindertrekbeveiliging.

Flipperen

Wellicht is deze vorm van inbraak je wel bekend. Met flipperen wordt bedoeld dat inbrekers de dagschoot kunnen indrukken met behulp van een pasje en zo de deur kunnen openen. Het is dus het beste om de deur op slot te draaien en de sleutel eruit te halen. Ook kun je kiezen voor een inbraakstrip. Deze strip maakt het onmogelijk om tussen de sleuf te komen.

Back to Top