Zo creëer zelfs jij sfeer in je woonkamer

Zo creëer zelfs jij sfeer in je woonkamer

De woonkamer is een plek die rust en comfort uitstraalt. Je kunt dit dus ook gemakkelijk beïnvloeden door middel van je verlichting van Lichtkoning.nl. De eerste stap bij het kiezen van de juiste verlichting voor de woonkamer is het maken van een lichtplan. Je maakt een plattegrond van de ruimte en markeert waar je de lamp wilt installeren. Hier kun je dus bepalen hoeveel lichtpunten je wilt hebben, en waar en voor welke functie je de verlichting precies nodig heeft. Je kunt jouw woonkamer verlichting opdelen in drie delen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

De beste temperatuur licht voor jouw woning

De woonkamer is de ruimte waar je de meeste tijd doorbrengt en waar de behoefte aan licht op elk moment kan veranderen. In de woonkamer raden we zeker verstelbare verlichting van Lichtkoning.be aan, zo kan je je verlichting aanpassen aan de situatie. Dit komt namelijk altijd wel van pas. De beste kleurtemperatuur is 2700K en ongeveer 350-400 lumen. De lumenwaarde kan iets hoger zijn als je kiest voor een dimbare lamp. Een dimbare lamp is vaak wel een echte must, omdat je deze precies kunt instellen voor een bepaalde situatie of stemming. Een beetje romantiek is hier dus al gauw mee gecreëerd!

Inbouw- of opbouwspots van lichtkoning.nl

Voor algemene verlichting kun je het beste kiezen voor inbouwspots of opbouwspots. De spot wordt niet in het midden van de ruimte geplaatst, maar erbuiten. Zet de stoel nooit direct boven de tv of bank, want dan kijk je direct door het lichtgordijn. Plaats de spots daarom verder achter de bank of aan de twee uiteinden van het tv-meubel. Je plaatst ongeveer 5-6 punten in je woonkamer, met een onderlinge afstand van 30-40 cm. Heeft jouw woonkamer een hoog plafond? Verlicht dan de open ruimte sfeervol met een opvallende hanglamp.

Gebruik andere lampen eens als sfeerverlichting

Vloer-, tafel- en wandlampen kunnen gebruikt worden als sfeerverlichting. Bovendien is het altijd leuk om de wand te verlichten met inbouwspots zodat je een verlichte boog kunt creëren. Liever een donkere muur? Dan raden we aan om meer licht te gebruiken en kun je het beste kiezen voor een lamp met rond de 500 lumen, omdat je op een donkere muur moeilijker het lichteffect ziet. Heb je een lichte of een witte muur? Dan heb je zo min mogelijk licht nodig om je muur zo goed mogelijk te verlichten.

Het aanschaffen van de juiste accentlamp van lichtkoning.be

Een accentlamp met spotje kan je gebruiken om een ​​leeshoek of een schilderij te verlichten. Daar is 250 lumen genoeg voor. Als je een schilderij wilt uitlichten, kijk dan ook naar de CRI-waarde van de lamp. De CRI-waarde (ook wel de kleurweergave-index genoemd) bepaalt hoe nauwkeurig kleuren worden weergegeven. Zo heeft natuurlijk daglicht een maximale CRI-waarde van 100. Als je dus iets met veel kleuren wilt uitlichten (zoals een schilderij of decoratief behang), kies je best voor de hoogst mogelijke CRI-waarde. Wij adviseren een minimale CRI-waarde van 80 om de kleuren zo nauwkeurig mogelijk weer te geven.

Back to Top