Welke boom past het beste bij jouw tuin?

Welke boom past het beste bij jouw tuin?

De lente is weer begonnen. De hoogste tijd dus om aan de slag te gaan met je tuin. Wellicht heb je afgelopen winter naar je tuin gekeken en het gevoel gehad dat er iets miste in je tuin, namelijk een boom. Het toevoegen van bomen aan je tuin verandert niet alleen het aanzicht van je tuin, maar heeft ook enkele praktische voordelen. Zo bevorderen bomen de biodiversiteit van je tuin, creëren ze schaduw en bieden ze privacy! Alleen, welke boom past het beste bij jouw tuin?

 

De juiste boom kiezen

Bomen komen in vele soorten en maten, dus hoe bepaal je nu welke boom je moet kiezen? Want bomen kopen doe je niet zomaar! Het soort boom dat je uiteindelijk kiest hangt bijvoorbeeld af van je tuin, welke verwachtingen je hebt en de hoeveelheid onderhoud die je kwijt wilt zijn aan een boom. Zet deze vragen voor jezelf op een rijtje voordat je overgaat op het daadwerkelijk kopen van een of meerdere bomen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

 

Welk soort tuin?

Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om goed te kijken naar het soort tuin dat je hebt. Heb je een grote tuin met veel ruimte? Dan is er veel mogelijk wat betreft het aanplanten van bomen. Is de ruimte echter beperkt? Dan zul je creatief om moeten gaan met de ruimte die je hebt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de bodemsoort van je tuin. Afhankelijk van je ondergrond kies je een bepaalde boomsoort. Ook is het mogelijk om de bodem te bewerken om deze geschikt te maken voor het soort boom dat je op het oog hebt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid zonlicht in je tuin. Niet iedere boom houdt van veel zon. Sommige soorten doen het juist beter in de schaduw. Denk hierbij aan beukenbomen, eikenbomen en wilgen.

Behoeftes

Natuurlijk hangt het soort boom dat je kiest af van je behoeftes. Waarom wil je een of meerdere bomen? Is het bijvoorbeeld je doel om je tuin wat op te leuken? Dan is het interessant om te kijken naar sierbomen. Zoals de naam al zegt worden deze bomen voor de sier geplaatst. Behalve dat ze voor sfeer zorgen dragen sierbomen ook bij aan de biodiversiteit van je tuin. Ben je klaar met die verstikkende hittegolven en wil je meer schaduw creëren in je tuin? Dan is een dakboom zoals de moeraseik wellicht de beste keuze. Een dakboom werkt als een natuurlijke parasol en zorgt voor schaduw in je tuin.

 

Onderhoud

Een laatste factor die van belang is bij het beslissen welke boom het beste bij je past is het onderhoud. Niet iedereen heeft ‘groene vingers’ of vindt het leuk om in zijn of haar vrije tijd de tuin onder handen te nemen. Wees eerlijk naar jezelf hierover en kies een boom die aansluit bij de tijd en moeite die je in je tuin wilt steken. Wil je bijvoorbeeld een boom die weinig onderhoud vereist, dan is het verstandig om eens te kijken naar bolbomen. Bolbomen zijn gemakkelijk in onderhoud en worden niet zo groot. Daarnaast is het handig om te kijken of een boom bladverliezend of bladhoudend is. Wanneer je geen zin hebt om al te veel te harken, dan is het slim om een bladhoudende boom te kiezen. Voorbeelden hiervan zijn de groene beuk, Italiaanse cipres en de steeneik.

Back to Top