Voorkom vocht in de kruipruimte

Voorkom vocht in de kruipruimte

Veel gedeeltes in Nederland zijn laaggelegen waardoor je snel last hebt van een vochtige kruipruimte. Een vochtige kruipruimte kan voor grote problemen in de woning zorgen. Vocht veroorzaakt namelijk schimmels en kan houtrot veroorzaken aan de balken onder uw woning. Daarnaast is een vochtige ruimte de perfecte leefomgeving voor ongedierte. Het aanwezige vocht kan er ook voor zorgen dat mensen met longproblemen veel last krijgen van benauwdheid. Om deze rede is het niet overbodig om kruipruimte isolatie of ventilatie aan te brengen. Zo kunnen de problemen met een vochtige kruipruimte voorkomen worden.

Hoe ontstaat vocht in de kruipruimte

Zoals we eerder aangegeven hebben kan een vochtige kruipruimte ontstaan door de ligging van de woning. In een laag gedeelte van Nederland is de kans op een hoog grondwaterpeil hoog. Maar naast een hoog grondwaterpeil zijn er ook nog andere zaken die voor een vochtige kruipruimte kunnen zorgen. Er kan in de loop der jaren een scheur zijn ontstaan in de riolering dit kan natuurlijk voor veel vocht met zich mee brengen. Daarnaast heeft iedere woning apparaten die voor condens zorgen bijvoorbeeld de vatwasser en douche. Bij een slechte kruipruimte ventilatie krijgt dit condens geen mogelijkheid om te ontsnappen. De achtergebleven condens gaat zich in de vorm van water verzamelen in de kruipruimte.

Kruipruimte ventilatie aanbrengen

Zoals u heeft kunnen lezen kan een slechte kruipruimte ventilatie voor vochtproblemen zorgen. De meeste woning beschikken wel over een ventilatie rooster maar deze kan na verloop van tijd verstopt geraakt zijn of niet voldoende zijn voor de gehele kruipruimte. Omdat het vocht voor langere tijd opgesloten zit kan er een muffe lucht in de woning ontstaan. Daarnaast gaat het vocht zich aan de onderkant van de vloer verzamelen waardoor de woning niet meer warm te krijgen is. Door de kruipruimte ventilatie te verbeteren kunnen deze problemen voorkomen worden. Zo kunnen er aantal roosters aangebracht worden of de verstopping in de aanwezige roosters verholpen worden.

Met EPS korrel de kruipruimte isoleren

Met kruipruimte ventilatie kan een groot gedeelte van het vochtprobleem verholpen worden. Om een vochtige kruipruimte te voorkomen is het verstandig om kruipruimte isolatie aan te brengen. EPS korrels is een veelgebruikt materiaal bij het isoleren van de kruipruimte. Dit zijn kleine piepschuim balletjes die een zich als een dichte laag op het water gaan vormen. Het vocht krijgt geen kans meer om aan de onderkant van de vloer te verzamelen. Zo blijft het vocht allemaal onder het isolatiemateriaal. Na verloop van tijd ontstaat er tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van de vloer een droge luchtlaag. Deze laag is veel makkelijker te verwarmen zodat u geen last meer hoeft te hebben van koude voeten. Daarnaast voorkomt u met kruipruimte isolatie de eerdergenoemde problemen. Bent u benieuwd wat kruipruimte isolatie of ventilatie voor uw woning kan betekenen. Neem eens contact op met een specialist om de mogelijkheden door te spreken. Iedere woning is namelijk anders en vraagt om specifieke aandacht om de juiste oplossing te kunnen bieden.

Back to Top