Melbus voor karbiet schieten

Melbus voor karbiet schieten

De tijden van vroeger vervliegen met de dagen alsof het niets is. Sommige volwassenen van vandaag kunnen zich nog oude gebruiken herinneren als de dag van gisteren terwijl de jongere generaties er nog nooit van hebben gehoord. Een goed voorbeeld is ook hoe melk vervoert wordt. Tegenwoordig rijden de tankers of vrachtwagens met het grootste gemak over brede snelwegen, waar men vroeger melkbus na melkbus in de laadbak tilde. Een melkbus online kopen kan tegenwoordig ook, al is het minder volgens de traditionele manier dan men zou denken. Het is bijvoorbeeld nog erg populair bij het karbiet schieten, een jaarlijks gebruik dat vooral voorkomt in Noord Brabant en Gelderland en vooral zo rond oud en nieuw. Maar een melkbus kan ook op een andere manier dienst doen, namelijk als leuke accessoire.

Veelzijdig karbiet

Karbiet kennen wij in Nederland natuurlijk vooral van de jaarwisseling. Rijen melkbussen in het weiland die om de beurt een gigantische knal produceren. Het kan niet hard genoeg, en sinds jaar en dag proberen carbidschieters al de hardst mogelijke explosie tot stand te brengen. Melkbussen zijn soms zelfs niet groot genoeg meer, en dus worden er soms complete giertanks omgebouwd tot karbiet kanonnen.

Geschiedenis

De traditie stamt uit de tijd rond de Tweede Wereldoorlog, waarin karbiet nog werd gebruikt voor fietsverlichting. Het was niet moeilijk om carbid te verkrijgen, omdat ook lassers veelvuldig gebruik maakten van het materiaal. In deze periode kwam men er achter dat er een chemische reactie plaats vindt na het toevoegen van water bij het carbid, waarna er acetyleengas vrij komt. Dit gas geeft een krachtige explosie als het onder de juiste omstandigheden ontstoken wordt. Deze knal begon symbool te staan voor het nieuwe jaar, net als het traditionele vuurwerk.

Melkbus ook elders inzetten

We richten onze huizen steeds huiselijker en creatiever in. Een oud plankje kan nog prima dienst doen als boekhouder, mits u deze leuk versierd. En een melkbus kan zomaar een leuke plantenpot zijn. Stel het u maar eens voor, dat er in de tuin een mooie bus staat voor met aarde en daaruit groeit dan een prachtige plant. Het is voor veel mensen niet alleen een nostalgisch maar ook nog eens een charmant aangezicht. Een bus is makkelijk verkrijgbaar, namelijk via internet. Daar zijn de bussen in grote getalen te verkrijgen en zo aan huis bezorgd. En voor de traditionele types onder ons, het karbiet is net zo gemakkelijk te verkrijgen. Vaak zelfs bij dezelfde aanbieders, en voor een net zo voordelige prijs.

Back to Top