Hoe herken je een authentieke Turkse lamp?

Dankzij de wereldwijde interesse in Oosterse interieurs is er nieuw leven geblazen in de Turkse mozaïek lampen. Maar door de nieuwe aandacht voor de lampen, worden er natuurlijk ook veel lampen machinaal gefabriceerd en het naamkaartje ‘Turkse lamp’ gegeven. Waarom zou je een echte Turkse lamp kiezen in plaats van een goedkope Chinese versie? En hoe kun je het verschil zien tussen een authentieke Turkse lamp en een namaak?

Turkse mozaïek lampen zijn gemaakt van echt glas. Dit glas werd oorspronkelijk verworven van fijn wit zand uit Kumburgaz, zo’n 55 km van Istanbul, en is helder met diepe kleuren. Als het licht door dit glas valt, geeft het een sfeer waar plastic lampen absoluut niet aan kunnen tippen. De stukje glas in het mozaïek zijn allemaal verschillend van vorm en maat, omdat ze met de hand gemaakt zijn. Er zit dus geen patroon in Turkse lampen en geen twee lampen zijn hetzelfde.

De houders van de lampen zijn gemaakt van brons of messing en absoluut nooit van plastic. De gehele lamp is dus behoorlijk zwaar. Als je lamp licht aanvoelt als je hem optilt, heb je waarschijnlijk een goedkope Chinese lamp aangesmeerd gekregen.

Als je een lamp online koopt bij een lampenwinkel, staat er misschien wel Turkse mozaïek lamp als titel, maar ben je niet gegarandeerd dat je een authentieke lamp krijgt. En zelf naar Turkije gaan en in een atelier een lamp kopen is niet de handigste manier om je huis in te richten. Kies daarom voor een verkoper van Turkse hanglampen die aan kan tonen dat de lampen direct bij de ateliers in Turkije gekocht worden, en zich alleen specialiseert in dit soort producten. Zo krijg jij de beste fair trade oosterse lamp, en krijgen ook de ambachtslieden wat ze verdienen voor het maken van zo’n prachtig stukje kunst.

Back to Top