Een woning passend bij de natuur

Een woning passend bij de natuur

Duurzaamheid staat steeds meer centraal in onze samenleving. We willen goed doen voor de natuur en de wereld doorgeven aan de volgende generaties. Duurzaam en milieubewust wonen is daarom ook steeds meer in trek. Mensen nemen zonnepanelen, laten de wc doorspoelen met regenwater etc. Zo zijn er nog genoeg andere mogelijkheden die niet veel hoeven te kosten om duurzaam te wonen. We geven hieronder een paar mogelijkheden.

Alles verdient een tweede kans

Meubels die bij de stort worden gebracht of de kringloop verdienen een tweede kans. Soms kun je niet meteen de potentie zien, maar soms kan een likje verf al genoeg zijn. Voordat je dus nieuwe meubels aanschaft, kijk of de kringloop niet ook zoiets heeft staan. Voor slechts een paar euro’s kan het meubel dan van jou zijn. Dit bespaart je geld en je kunt het meubel helemaal je eigen maken. Zelfs een bank die verder prima zit, maar niet meer de mooiste bekleding heeft, kun je aanschaffen. Je kan een auto huren of een bus huren en de bank langs een restauratie bedrijf brengen en het meubel opnieuw laten bekleden naar jouw smaak.

Duurzamere materialen

Dat je niet alleen maar tweede hands spullen aan wilt schaffen is volkomen logisch. Maar ook nieuwe spullen kunnen duurzaam zijn. Zo dien je rekening te houden met de houdbaarheid. Je wilt natuurlijk dat je interieur zo lang mogelijk mee gaat. Het is dan van belang dat je ook een meubel kiest dat vrij neutrale kleuren heeft en tijdloos is. Een neutrale bank kun je altijd opfleuren met leuke accessoires zoals kussentjes. Je wilt er niet te snel op uitgekeken zijn. Bovendien zijn er duurzame materialen. Een bamboevloer kan bijvoorbeeld een goed alternatief bieden voor een houten vloer. Bamboe groeit sneller en is daarom een stuk duurzamer dan hout. Lees je daarom van te voren goed in over duurzaam wonen en wat de pro’s en cons zijn van sommige materialen. Probeer op basis hiervan een afweging te maken en hierop je meubels en dergelijke te selecteren.

Duurzaam vervoeren

Ook het vervoeren van zowel deze oude als nieuwe spullen kan een stuk duurzamer. Vaak wanneer je de meubels laat bezorgen wordt er behoorlijk wat CO2 uitgestoten en dit wil je natuurlijk niet. Je zou daarom een via goedkoop auto huren zelf een auto of busje kunnen huren die diesel of elektrisch rijdt. Wellicht heb je een familielid of kennis die over zo’n auto beschikt en kun je deze lenen. De CO2 uitstoot kan hiermee beperkt worden en ook hiermee kunnen we milieubewust te werk gaan.

Back to Top