Voor de huizenbouwers onder ons

Voor de huizenbouwers onder ons

Een bedrijf in de bouwsector is natuurlijk super leuk, maar ook risicovol. De bouwsector is constant in verandering. Nieuwe ontwikkelingen doen hun intrede en aangezien verandering onvermijdelijk is in de bouwsector, dien je als organisatie hier goed op in te spelen. Meegaan met de tijd en vooruitstrevend zijn, wordt dus zeer belangrijk geacht. Welke ontwikkelingen zien we op dit moment en hoe kan jouw bouworganisatie hier het beste op inspelen? We geven hieronder een kort overzicht.

Zekerheid en vertrouwen


De maatschappij veranderd vliegensvlug en organisaties moet vooruitstrevend zijn om voordeel op te bouwen ten opzichte van de concurrenten. Ontwikkelingen als digitalisering, kortere bouwtijden en industrialisatie van het bouwproces zorgen ervoor dat bouwbedrijven efficiënter en goedkoper te werk dienen te gaan. Daarnaast moeten bedrijven een bepaalde zekerheid en vertrouwen opbouwen met de consument om te laten zien dat zij de beste zijn in wat zijn doen. De BIM certificering kan hierin een oplossing bieden voor bouwbedrijven. Dit certificaat ondersteunt organisaties binnen de bouwsector om hun prestaties te verbeteren en best practices toe te passen.

Wat is BIM dan precies?


De afkorting staat voor Building Information Modelling en houdt in dat alle bouwinformatie gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw of object wordt beheerd. Van ontwerp tot uitvoering, onderhoud en de uiteindelijke sloop wordt overzichtelijk beheerd aan de hand van digitale modellen. Dit maakt het voor bouworganisaties mogelijk om veel efficiënter te werken en informatie door verschillende uitvoeringsniveaus door te coördineren. Bovendien biedt dit de ontwerp- en bouwteams de mogelijkheid om problemen in een vroeg stadium te constateren. Zo kunnen zich bepaalde uitvoeringsproblemen voordoen, maar omdat de informatie over het gebouw de gehele levensduur integraal beschikbaar blijft, kan dit vroeg geconstateerd worden. Hierdoor wordt het ook mogelijk gemaakt om goedkoper en productiever te werk te kunnen gaan. 

Duurzaamheid staat centraal


Een andere ontwikkeling waar de bouwsector ook niet langer onderuit kan komen, is het milieu. In de samenleving staat duurzaamheid steeds meer centraal en het is dan ook belangrijk dat we de aarde zo goed en schoon mogelijk doorgeven aan de volgende generaties. Ook organisaties dragen hierin verantwoordelijkheid en dit wordt niet langer door de consument genegeerd. Maar hoe wordt je dan als organisatie duurzamer? Dat is vaak nog niet zo makkelijk. De ISO 14001 certificering kan jouw organisatie hiermee op weg helpen. Deze certificering is een internationale standaard geworden voor het milieumanagement van organisaties. Er staat onder meer in beschreven hoe je als organisatie schade aan het milieu kunt verminderen of wellicht geheel kunt voorkomen. Door deze certificering te behalen, kun je aantonen dat jouw bouworganisatie aan de eisen voldoet omtrent milieumanagement.

Al met al, kan jouw bouwbedrijf al aardig op weg geholpen worden in de veranderende samenleving door certificeringen te behalen. Hiermee kan onder meer zekerheid en vertrouwen geboden worden aan de consument.

Back to Top