Wanneer moet ik mijn groepenkast laten vervangen?

Wanneer moet ik mijn groepenkast laten vervangen?

Bij een verandering in je interieur zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om extra stopcontacten in een ruimte te monteren, de optie om een ruimte van extra schakelaars te voorzien, enzovoorts. Bij het interieur van de keuken overweeg je wellicht om over te stappen van een gasfornuis naar een kooktoestel op elektra. In zo’n situatie is het verstandig om een extra groep aan de meterkast toe te voegen en de 1-faseaansluiting te laten vervangen voor een 3-faseaansluiting. Met een 3-faseaansluiting is het mogelijk om krachtstroom in huis te ontvangen. Iets wat vaak nodig is voor het koken op elektra, zo vertelde een elektricien uit Groningen ons.

Verandering aan de meterkast in huis

Mocht je voor een verandering van de meterkast in huis kiezen, zoals het vervangen van de 1-faseaansluiting voor een 3-faseaansluiting, dan moet deze aan de laatste richtlijnen voldoen. Deze richtlijnen hebben bijvoorbeeld betrekking tot het formaat van de meterkast, de afstand van de meterkast tot aan de voordeur, enzovoorts. Je meterkast hoeft niet aan nieuwe richtlijnen te voldoen, als deze niet wordt aangepast. De meterkast voldoet in zo’n geval aan de oudere richtlijnen.

Niet rendabel om de meterkast aan te passen

Zeker bij een oudere meterkast is de kans groot, dat het aanpassen hiervan niet rendabel is. De meterkast moet aan zoveel nieuwe richtlijnen voldoen, dat het verstandiger is om een nieuwe groepenkast te laten plaatsen. Ook bij een aan- of grondige verbouw van je woning, is het vaak slim om de groepenkast te vervangen. Op zo’n moment zullen er grote veranderingen moeten worden doorgevoerd, wat erg lastig is op een bestaand systeem. Mogelijk maak je nog gebruik van ouderwetse stoppen, terwijl het veel prettiger is om met een moderner systeem te werken. De stoppen hoeven hierbij niet langer vervangen te worden. Er moet enkel een schakelaar worden omgezet.

Back to Top