Doe je een beroep op een aankoopmakelaar of niet?

Doe je een beroep op een aankoopmakelaar of niet?

Heel wat mensen die van plan zijn om een huis te kopen kiezen ervoor om daarvoor een beroep te doen op een zogenaamde aankoopmakelaar. Men doet dit eigenlijk zonder veelal precies te weten wat men nu exact van deze expert kan verwachten. Bovendien spreekt het voor zich dat de diensten van een aankoopmakelaar ook een stevig kostenplaatje met zich meebrengen. Ben jij voor het kopen van jouw woning eveneens van plan om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar wil je eerst precies weten wat hij of zij voor jou kan betekenen? In dat geval ben je op deze pagina zeker en vast aan het juiste adres! 

 

  • Wat kan een aankoopmakelaar precies voor jou betekenen? 

 

In eerste instantie is het uiteraard van belang om te weten wat een aankoopmakelaar nu precies voor jou kan betekenen. Dat is heel wat. In eerste instantie beschikt een aankoopmakelaar uiteraard over heel wat expertise met betrekking tot het kopen van vastgoed. Deze expertise zal hij of zij aanwenden om de verkoper van de woning te bestoken met allerhande kritische vragen. Deze vragen hebben in het bijzonder betrekking tot de staat van het vastgoed. Daarnaast spreekt het voor zich dat een aankoopmakelaar eveneens altijd in staat is om een realistische inschatting te maken van de waarde van het pand in kwestie. 

 

Bovenstaande is echter nog niet alles. Bovendien is het namelijk zo dat een aankoopmakelaar eveneens uitstekend is geplaatst om te helpen met onderhandelen over de verkoopprijs. Verschillende makelaarskantoren maken het bovendien eveneens mogelijk om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Op deze manier hoef je geen enkele financiële beslissing met betrekking tot de aankoop van jouw vastgoed zelf te maken. 

 

  • Met welke kosten dien je rekening te houden?

 

Eveneens belangrijk om rekening mee te houden is natuurlijk de kostprijs die door een aankoopmakelaar in rekening kan worden gebracht. In het merendeel van de gevallen kan je op dit vlak rekening houden met een zogenaamde ‘courtage’ van één à twee procent. Deze wordt aangerekend op de volledige aankoopprijs van de woning. Dit betekent dat je toch al snel een paar duizend euro kwijt bent. Hou er bovendien ook rekening mee dat er BTW is verschuldigd op de courtage. Ook dit brengt natuurlijk een bepaalde meerprijs met zich mee. In bepaalde gevallen is het mogelijk om met de aankoopmakelaar een vast bedrag af te spreken. Bespreek dit zeker voordat je een aankoopmakelaar onder de arm neemt.

 

  • Kan je de makelaarskosten meefinancieren?

 

Omwille van het feit dat de makelaarskosten in de praktijk stevig kunnen oplopen stellen veel mensen zich de vraag of ze eventueel deze kosten mee kunnen financieren in hun hypotheek. Dat is een logische vraag, maar helaas is dat in de praktijk niet mogelijk. Dit is voor veel mensen wellicht één van de belangrijkste redenen om alsnog af te zien van het inschakelen van een aankoopmakelaar. Zij dienen namelijk niet alleen met spaargeld de eigen inbreng in hun vastgoed te bekostigen, maar ook de prijs van de aankoopmakelaar. Voor menig aantal gezinnen is dat financieel gewoon niet haalbaar.

Back to Top